La col Kale pertany a la família de les cols, i és baixa en calories i alta en fibra, resulta una bona font de fitonutrients, que són substàncies naturals, que tenen un gran poder antioxidant i protector de les cèl·lules. La col arrissada Kale, també és molt rica en carotenoides i flavonoides, els dos principals antioxidants associats a propietats anticanceroses. Per la seva quantitat de fibra i sulfurs, aquesta verdura és un aliment idoni per depurar el cos i mantenir el fetge sa.

Aquesta planta pertany a la família de les cols, de fulles verdes i carnoses, en aquest mateix grup, també trobem hortalisses com el bròquil, brócoli, la coliflor i les cols de Brussel·les. Originària d’Europa i es cull entre novembre i març.

kaleÉs baixa en calories i alta en fibra, és una bona font de poderosos fitonutrients, que són substàncies naturals que es troben en els pigments dels vegetals i que tenen un gran poder antioxidant i protector de les cèl·lules. La col arrissada és molt rica en carotenoides i flavonoides, els dos principals antioxidants associats a propietats anticanceroses.

Té molt ferro, és rica en vitamines A, C, B12 i K, i també molt calci, que a més, a diferència altres verdures, conté una proporció molt baixa d’àcid oxàlic, que interfereix en l’absorció del calci, la qual cosa garanteix que aprofitem al màxim aquest mineral.
Per la seva quantitat de fibra i sulfurs, la col arrissada és un aliment idoni per depurar el cos i mantenir el fetge sa, perquè això tingui la màxima efectivitat cal menjar-la sense addició de sal.

Té propietats antiinflamatòries, depuratives i protegeix de malalties cardiovasculars.
No és convenient menjar-la sovint o en grans quantitats, si es prenen anticoagulants, tampoc es adient en cassos de hipotiroïdisme, perquè els seus compostos tenen la capacitat de bloquejar la utilització i absorció del iode, amb el que frenen l’activitat de la glàndula tiroïdal, en canvi si que és recomanable consumir aquest tipus de vegetal en cas de hipertiroïdisme.

Crua és la millor manera de menjar-la. Doncs totes aquestes fulles verdes contenen sulforafan i glucosinolat, dues substàncies anticanceroses. La podem prendre en forma de suc, liquant-la juntament amb altres vegetals i fruites com l’api, el cogombre i la poma. Prendre-la d’aquesta manera fa que el cos absorbeixi ràpidament tots els seus nutrients.
Els estudis mostren que cuinar-les redueix aquestes substàncies beneficioses en un 90 per cent, i es perd prop de 77 per cent quan es couen aquests vegetals per més de mitja hora. A més, moltes vitamines, potassi, i folat es perden. S’ha de tenir en compte que, com més llarga és la cocció, més nutrients es perden, per tant és millor menjar-la crua com ja hem dit, inclosa com a fulla verda en les amanides, o al vapor.

RECEPTES:

SUC
Per a dues persones
4 fulles grans de Kale
1 o 2 rodanxes de Llimona
Una mica de gingebre fresc
2 pomes verdes
4 tasses d’aigua
Posar tot en el tourmix i colar amb un colador molt fi, escorrent-lo estrenyent amb les mans.

AMANIDA
Treure la tija i tallar les fulles de Kale molt fines. Posar-les a continuació en aigua calenta durant 4 minuts. Si es vol que estigui cruixents tornar-les a ficar a continuació, en aigua molt freda, durant altres 4 minuts més.
3 o 4 alvocats tallats a trossos petits i xafats lleugera i irregularment, de manera que àdhuc puguem trobar trossets d’alvocat.
3 tomàquets tallats en trossets
S’amaneix barrejant-lo tot amb el suc de mitja llimona i amb una mica de sirope d’atzavara, oli d’oliva, pebre negre i tamari.
Es poden afegir, pebrots vermells, pastanaga rallada, api o cogombres, al gust.

XIPS
Ingredients
1 a 2 manats de col arrissada
oli d’oliva
Preparació:
Posar una estona abans el forn a 220ºC.
Treure la tija de la col arrissada i deixar només les fulles en trossos grans.
Posar una mica d’oli d’oliva en un recipient, mullar els dits i aplicar una capa molt fina sobre la col.
Posar la col arrissada en la safata del forn, durant 5 minuts o fins que comenci a posar-se una mica daurada.
Girar les fulles i ficar en el forn 2 minuts més. Retirar i servir.