Les cremes de filtres físics i les que tenen certificats ecològics són les més segures segons la informació actual, però no oblidem que la millor forma de protecció i estalviar-se l’ús de cremes poc segures és evitar el sol en les hores centrals del dia.

Els protectors més eficaços i segurs són la roba, els barrets i les ombrel·les i per descomptat la prudència i el sentit comú.

Aca tomando solHauríem d’evitar una exposició perllongada al sol en les hores centrals del dia, beure aigua amb freqüència, i no refrescs ensucrats ni begudes isotòniques tan de moda, ja que deshidraten les nostres cèl·lules.

I per descomptat als bebès de fins a 15 mesos almenys, no exposar-los al sol, ni aplicar-los cremes protectores de cap tipus, excepte algun oli amb certificació ecològica.

De totes maneres, com més simple sigui la composició de la crema que ens disposem a utilitzar, i quantes menys fragàncies porti millor.

El sol en si mateix no és un enemic, sinó que és necessari, entre altres coses per produir vitamina D i per millorar l’estat d’ànim, el problema és fer un ús excessiu o irresponsable d’ell.

Els filtres solars físics

En teoria són els més segurs i recomanables, segons els estudis fins avui disponibles, ja que no s’absorbeixen per la pell. Actuen reflectint la llum ultraviolada. Els més utilitzats són:

1. El diòxid de titani,
2. L’oxido de zinc/de ferro o de magnesi
3. El silici, talc, calamina, mica, caolin, ictamol
Es poden usar en nens, a partir dels 15 mesos i en embarassades, sempre amb prudència. Tenint la precaució de comprovar que no s’estant aplicant nano partícules amb elles. Sobre aquestes partícules, existeix molta controvèrsia quant a la seva seguretat, que en general és desconeguda, per la qual cosa seria preferible evitar les cremes que les contenen. En l’etiqueta l’ingredient va acompanyat de la paraula NANO.

Filtres solars biològics

En els últims anys estan apareixent estudis sobre l’efectivitat d’algunes plantes per protegir del dany induït per la radiació solar. Els estudis més avançats i dels quals hi ha més dades d’efectivitat són la falguera Polypodium leucotomos, el te verd, el card marià, les llavors de raïm negre, l’àloe vera, l’oli de gerd, l’alvocat o el karité i l’oli de nou.

És necessari saber que

La pell és un òrgan d’absorció del cos, les substàncies que porten les cremes, penetren per la pell i passen al torrent sanguini. Per tant hem d’anar amb compte, sobretot en bebès, nens petits, adolescents i embarassades.

Cada estiu utilitzem cremes solars per protegir-nos del sol, les usem perquè creiem que són bones. Però la majoria de cremes solars tenen una complexa composició química que en alguns casos pot resultar perillosa, especialment pel potencial disruptiu endocrí d’alguns dels seus components.

Alguns dels ingredients de cosmètica no són perjudicials per a la salut humana en dosis baixes i aplicats externament, però en canvi afecten la de la fauna i la flora aquàtica disminuint la seva fertilitat o causant-los malformacions.

Molts derivats del petroli, per exemple, no poden eliminar-se de l’aigua en els processos normals de depuració. D’aquesta forma s’acumulen en els rius i llacs, podent entrar en la cadena alimentària i arribar de nou fins a nosaltres amb els aliments.

A Europa existeixen autoritzats 28 substàncies com a filtres solars, algunes d’elles prohibides en altres països com EUA. Cadascuna d’elles pot nomenar-se de 5 o 6 formes diferents pel que llegir les etiquetes és una tasca realment difícil.

Els protectors en aerosols no són aconsellables, perquè alguns components si s’inhalen, poden ser tòxics i passar directament al torrent sanguini.

Els filtres químics han de ser evitats per complet com per exemple la Benzofenona, Octisalato, Mexoryl SX i els Tinosorbs S i M benzophenone-3 (Bp-3 o Oxibenzona ), octyl-dimethyl-PABA, Homosalate, Octinosate (Octyl Methoxycinnamate) i Methyl-benzylidene camphor. El Octocrileno hauria d’evitar-se en cremes per a nens petits sobretot en pells atòpiques per la seva capacitat de provocar al·lèrgies.

Podem usar cremes menys potents i per tant menys tòxiques i contaminants si usem para-sols espessos i evitant l’exposició directa al sol en les hores centrals del dia.

Filtres majors de 50 i pantalles totals/extrem no aporten cap benefici i incrementen el preu final i el nombre de substàncies químiques necessàries per a la seva fabricació. Evita’ls!