Les al·lèrgies i intoleràncies als aliments són un tema preocupant que solament en els últims anys se li ha començat a donar la importància que requereix. Però encara que tots dos patiments comporten un rebuig del cos a certs aliments o substàncies que aquests contenen, en moltes ocasions confonem les intoleràncies als aliments amb les al·lèrgies alimentàries.

Història:

Des de l’antiguitat són conegudes les reaccions adverses produïdes per aliments. Ja en el 2500 a. C. amb la Medicina Xina, passant per la Medicina d’Egipte (2000 -1200 a. C), i fins a arribar a la Medicina grega.
Entre els grecs cal destacar a Hipòcrates. En algun dels seus escrits, es descriuen reaccions adverses a aliments, en concret a la llet de vaca.
Però no és fins al segle XVI quan trobem en la literatura mèdica un quadre clínic de anafilaxis atribuïda a la ingesta d’ou, i posteriorment al segle XVII, un altre cas però en aquesta ocasió produït per la ingesta de peix.
Però és sobretot al llarg del segle XX que s’incrementen les publicacions sobre reaccions produïdes per aliments: en 1906, es va descriure reaccions produïda per la llet; en 1925, per a les produïdes per l’ou; en 1937, es descriuen reaccions amb el peix com a antigen alimentari i per inhalació. A la fi del segle XIX i principis del XX és quan es delimiten els conceptes de “anafilaxi, al·lèrgia i atòpia” i se’ls va suposar una base immunològica.
Veiem, per tant, com al llarg dels anys s’han anat descrivint una major varietat de manifestacions clíniques atribuïdes als aliments: símptomes respiratoris, quadres cutanis, símptomes gastrointestinals, trastorns hematològics… Un ampli ventall de símptomes i quadres que van des dels més lleus com són la Síndrome d’al·lèrgia oral (SAO) fins als més greus, com el xoc anafilàctic.

tempsUna al·lèrgia és una resposta exagerada del sistema immune.
Les al·lèrgies alimentàries es produeixen quan un aliment o un dels seus components (al·lergen) activa el sistema immunològic provocant una sèrie de reaccions en cadena, entre elles la producció d’anticossos (antigen), que provoquen, la segregació de substàncies químiques com les prostaglandines o histamines, que són les causants dels símptomes al·lèrgics.
Procés intervingut per la immunoglobulina IgE o IgG (antigen) enfront de la proteïna de l’aliment (al·lergen), es manifesta amb una reacció causa-efecte ràpida. Són reaccions que apareixen com a molt a les 2 hores d’haver-se posat en contacte amb l’al·lergogen i els signes claus són la urticària, la veu ronca i les sibilàncies.
Qualsevol aliment pot causar una reacció al·lèrgica. Els additius dels aliments, com a colorants, espessidors; antioxidants i conservants (com els sulfits, els parabens -I214, I216, I218- i els benzoats), així com el glutamat monosòdic també poden causar reaccions al·lèrgiques.
Les manifestacions poden ser de tipus digestives, cutànies, manifestacions respiratòries o anafilaxi, que és una reacció al·lèrgica generalitzada i pot ser gravi, en aquest cas se li hauria d’injectar epinefrina que és una espècie d’adrenalina, per obrir les vies respiratòries.

Que són les Histamines
La histamina és una molècula involucrada en reaccions immunes locals. També regula funcions normals en l’estómac i actua com a neurotransmissor en el sistema nerviós central. És imprescindible per a la vida; per això, hi ha moltes funcions dins de la biologia de qualsevol ésser viu que no es podrien fer sense la presència de la histamina simplement que quan les quantitats normals són sobrepassades, ocasiona símptomes, ben localitzats o ben generalitzats, que fan perdre la salut.
Els efectes de la histamina són els responsables de les manifestacions de tipus immediat de l’al·lèrgia com el prurit, urticària, edema, conjuntivitis, rinitis i xoc anafilàctic. I posteriorment, seguint el procés, es desenvolupa la fase tardana de la inflamació.

La intolerància és una resposta del sistema digestiu.
La intolerància alimentària afecta al metabolisme, però no al sistema immunològic, pot tenir símptomes similars als d’una al·lèrgia i es dóna quan el cos no pot digerir correctament un aliment o un dels seus components, encara que les persones que sofreixen una intolerància poden consumir generalment petites quantitats de l’aliment sense que es donin símptomes.
Procés, menys fàcil de detectar, les manifestacions del qual solen ser menys clares, més insidioses i difícils d’intuir. De vegades referides com a sensibilitat o intolerància alimentària, podrien ser més difícils de detectar ja que es produeixen hores o dies després de la ingesta de l’aliment. D’aquesta forma, la contínua ingestió dels aliments als quals s’és sensible (ben directament, bé com a ingredients d’aliments preparats o precuinats, i brioixeria), provoca una constant presència d’anticossos en el torrent sanguini.
En el cas de les intoleràncies, els mecanismes que desencadenen una intolerància alimentària, poden ser de diversa naturalesa:
Certes substàncies farmacològiques actives que, en exercir la seva acció en l’organisme, poden provocar símptomes d’intolerància.
Un dèficit en determinats enzims necessaris per a la digestió i metabolisme de certs aliments. Com a exemple, la manca de lactases necessàries per digerir les proteïnes de la llet desencadena la intolerància a la llet i els seus derivats. En altres casos, la persona no és capaç de digerir substàncies químiques que s’han afegit artificialment als aliments, per exemple, colorants, saboritzants o conservadors.
Si la permeabilitat de l’intestí es veu alterada, es produeix una absorció desmesurada de proteïnes. Els mals hàbits alimentosos com el menjar massa, menjar massa irritants o beure massa alcohol poden també desencadenar intoleràncies.
Les toxines poden procedir de l’aliment, o bé de bacteris o fongs o paràsits presents en ell.

grafico-intoleranciasCom distingir al·lèrgia d’intolerància
Les al·lèrgies poden desencadenar-se amb quantitats molt petites d’aliments i ocorren cada vegada que el compost químic és ingerit. L’al·lèrgia alimentària activa el sistema immunològic a causa d’un al·lergogen (proteïna de l’aliment causant) que provoca una sèrie de reaccions en cadena, entre elles la producció d’anticossos. Aquests anticossos provoquen la segregació de substàncies químiques, com la histamina. Els símptomes solen ser ràpids al voltant de les 2 hores després de la ingesta.
La intolerància alimentària afecta al metabolisme, però no al sistema immunològic, les intoleràncies generalment es relacionen amb la dosi. Les persones amb alguna intolerància poden no tenir símptomes tret que ingereixin una gran quantitat del menjar que els fa mal o si la mengen molt seguit.
En l’actualitat existeixen diversos mètodes per detectar les intoleràncies i al·lèrgies:

Proves cutànies
Les proves consisteixen a col·locar sobre la pell extractes de determinats aliments, que es punxen o es escarifican en la pell per observar si hi ha reaccions de coïssor o inflor.

Dietes basades en l’eliminació d’aliments
Les dietes d’eliminació consisteixen a suprimir de les mateixes l’aliment o la combinació d’aliments que estan sota sospita durant les dues setmanes anteriors a l’estimulació alimentària. Si desapareixen els símptomes durant aquest període de temps, es tornen a afegir a la dieta els aliments eliminats, en petita quantitats que s’incrementen gradualment fins que s’aconsegueix un consum normal.

Proves RAST (radioalergosorbents)
Aquestes proves consisteixen a barrejar en una proveta petites mostres de la sang del pacient amb extractes d’aliments. En cas d’una al·lèrgia real, la sang produeix anticossos, que poden detectar-se, per combatre la proteïna estranya.

Prova d’estimulació alimentària a doble cec
En aquesta prova d’al·lèrgia, es col·loca l’al·lergogen sota sospita en una càpsula o s’amaga en un aliment i es dóna de menjar al pacient en condicions clíniques estrictes. Aquestes proves permeten que els metges especialitzats en al·lèrgies i intoleràncies alimentàries identifiquin la majoria dels aliments i components alimentosos que causen efectes adversos.

Test kinesiologic
És una de les formes més senzilles i practiques, a través del test muscular, el propi cos ens indica que aliments poden ser la causa de les al·lèrgies o les intoleràncies.

Si sospites que sofreixes d’alguna intolerància o al·lèrgia:
1. Porta un diari on anotis tot el que menges i quan apareixen els símptomes.
2. Identifica quines intoleràncies o al·lèrgies tenen altres membres de la teva família.
3. Aprèn a llegir les etiquetes dels aliments per detectar aquells compostos que puguin fer-te mal.
4. Pregunta en els restaurants com estan preparats els aliments per assegurar-te que no continguin els ingredients que poden causar-te reaccions al·lèrgiques.