Col KALE

kaleLes fulles verdes de la col arrissada KALE,  contenen substàncies anticanceroses. És baixa en calories i alta en fibra, bona font de fitonutrients, ferro i vitamines C, A i K, és baixa en àcid oxàlic, el que fa que el seu contingut en calci s’absorbeixi sense interferències. Per la seva quantitat de fibra i sulfurs, és un bon medi per depurar el cos i mantenir el fetge sa.
Per gaudir de les seves avantatges és millor menjar-la sense addició de sal i crua, S’ha de tenir en compte, que com més llarga és la cocció, més nutrients es perden. Inclosa com a fulla verda en les amanides, en sucs, o feta  lleugerament al vapor, serien les millors opcions.

SUC
Per a dues persones
4 fulles grans de Kale
1 o 2 rodanxes de Llimona
Una mica de gingebre fresc
2 pomes verdes
4 tasses d’aigua
Posar tot en el tourmix i colar amb un colador molt fi, escorrent-lo estrenyent amb les mans.

AMANIDA
Treure la tija i tallar les fulles de Kale molt fines. Posar-les a continuació en aigua calenta durant 4 minuts. Si es vol que estigui cruixents tornar-les a ficar a continuació, en aigua molt freda, durant altres 4 minuts més.
3 o 4 alvocats tallats a trossos petits i xafats lleugera i irregularment, de manera que àdhuc puguem trobar trossets d’alvocat.
3 tomàquets tallats en trossets
S’amaneix barrejant-lo tot amb el suc de mitja llimona i amb una mica de sirope d’atzavara, oli d’oliva, pebre negre i tamari.
Es poden afegir, pebrots vermells, pastanaga rallada, api o cogombres, al gust.

XIPS
Ingredients
1 a 2 manats de col arrissada
oli d’oliva
Preparació:
Posar una estona abans el forn a 220ºC.
Treure la tija de la col arrissada i deixar només les fulles en trossos grans.
Posar una mica d’oli d’oliva en un recipient, mullar els dits i aplicar una capa molt fina sobre la col.
Posar la col arrissada en la safata del forn, durant 5 minuts o fins que comenci a posar-se una mica daurada.
Girar les fulles i ficar en el forn 2 minuts més. Retirar i servir.